English Afrikaans Albanian Arabic Armenian Azerbaijani Basque Belarusian Bulgarian Catalan Chinese (Simplified) Croatian Czech Danish Dutch Estonian Filipino Finnish French Georgian German Greek Hebrew Hindi Hungarian Indonesian Irish Italian Japanese Korean Latvian Lithuanian Macedonian Maltese Norwegian Polish Portuguese Romanian Russian Serbian Slovak Spanish Swahili Swedish Thai Turkish Ukrainian Vietnamese Welsh

Nastanek pasme Maine Coon je povezan z različnimi zgodbami in legendami. Prav neverjetna je legenda, da je pasma nastala z križanjem rakuna (Coon) in domače mačke (ponekod še danes Maine Coon pasmi mačk rečejo »rakunska mačka«). Tukaj je še zgodba o kapitanu Coonu, ki naj bi mačke pripeljal v zvezno državo Maine in zgodba o šestih mačkah Marie Antoinete, ki naj bi jih poslala v Ameriko, ko je planirala pobeg iz Francije v času revolucije.
Vse te razlage burijo domišljijo in te čudovite mačke naredijo še bolj zanimive. Resnica pa je verjetno v razlagi, da se je pasma Maine Coon razvijala naravno skozi stoletja in, da je nastala križanjem domače mačke in dolgodlakih mačk, katere so v Ameriko prispele z ladjami. Danes je ta »nežni velikan« tudi »uradna mačka zvezne države Maine«.
"Blue Danube" - vzreja ga. E. R. PierceMaine Coon prvič na razstavi v Londonu Prvi zapisi o teh mačkah segajo v leto 1861, ko omenjajo črno-belo mačko Capitain Jinks of the Horse Marines. Leta 1895 so Maine Coon mačke na prvih ameriških razstavah (New York) osvojile prvo mesto. S prihodom (1900) dolgodlakih perzijskih mačk je pasma Maine Coon zgubila na priljubljenosti in šele v sredini dvajsetega stoletja so privrženci te pasme ustanovili zvezo MCBFA (Maine Coon Breeders and Fanciers Association).
Omeniti je treba, da so tudi v Evropi Maine Coon mačke sodelovale na razstavah in to prvič v Londonu (Kristalna dvorana), leta 1871. Do leta 1980 so to pasmo uradno priznale skoraj vse felinološke zveze in ponovno je pridobila na svoji prejšnji »popularnosti«.

SI*Golden Maine coon | Maine Coon Cattery | Slovenia

Franjo Kovačič
SI*Golden Maine coon | Maine Coon Cattery | Slovenija
Vir, Šaranovičeva 25/a
SI - 1230 Domžale
Telefon: 041 621 201
Faks: 01 722 08 41
E-mail: info[at]goldenmainecoon[dot]si
www.goldenmainecoon.si