English Afrikaans Albanian Arabic Armenian Azerbaijani Basque Belarusian Bulgarian Catalan Chinese (Simplified) Croatian Czech Danish Dutch Estonian Filipino Finnish French Georgian German Greek Hebrew Hindi Hungarian Indonesian Irish Italian Japanese Korean Latvian Lithuanian Macedonian Maltese Norwegian Polish Portuguese Romanian Russian Serbian Slovak Spanish Swahili Swedish Thai Turkish Ukrainian Vietnamese Welsh

telesne_znacilnosti.jpgMaine Coon je velika mačka v pravem pomenu besede in zelo dobro prilagojena podnebju z ostro klimo. Danes ta pasma ne doseže takšno telesno težo, kot jo je nekoč v divjini (takrat je velikost bila potrebna za preživetje in ohranjanje vrste) ampak vseeno so samci lahko težki okrog 12 kg (samice nekoliko manj) in so v primerjavi z ostalimi »mačjimi vrstniki« pravi orjaki.
Telo teh mačk je dolgo in mišičasto z močnim vratom, šape so velike in okrogle, rep je dolg skoraj kot telo in zelo gosto porasel z dlako. Maine Coon mačke imajo široko in pravokotno glavo z zaobljenim čelom, ter močno povdarjeno brado. Uhlja sta velika (zaželeni so čopki na vrhu in notranjosti uhlja), široka na bazi in rahlo nagnjena naprej. Oči so velike, ovalne (ko so močno odprte so okrogle) in precej narazen (dovoljene so vse barve). Dlaka je krajša na plečih (in glavi) in daljša na šapah in trebuhu (zaščita pred snegom), svilnata in gosta (lahko se vzdržuje). Poznamo veliko barvnih kombinacij (zelo malo jih ni dovoljeno).
Razvoj Maine Coon mačk je zelo počasen in dosežejo ga med 3-5 letom starosti (tisti, ki jih poznajo pravijo, da »nikoli« ne odrastejo).
Značaj teh velikih mačk je izredno umirjen (plemenit in vzvišen) in nežen. Lahko so vaši najboljši prijatelji ali partnerji v igri. Do otrok in ostalih domačih živali so izredno prijazni ampak do tujcev na začetku zadržani in previdni. Zelo vas bo presenetila inteligentnost teh mačk – hitro se naučijo odpirati omarice, vodo, prinašati igrače, »pogovarjati« se in slediti lastniku pri opravilih – v vseh pogledih bodo vaš «najboljši« prijatelj (ali prijatelj vaših otrok).

SI*Golden Maine coon | Maine Coon Cattery | Slovenia

Franjo Kovačič
SI*Golden Maine coon | Maine Coon Cattery | Slovenija
Vir, Šaranovičeva 25/a
SI - 1230 Domžale
Telefon: 041 621 201
Faks: 01 722 08 41
E-mail: info[at]goldenmainecoon[dot]si
www.goldenmainecoon.si