English Afrikaans Albanian Arabic Armenian Azerbaijani Basque Belarusian Bulgarian Catalan Chinese (Simplified) Croatian Czech Danish Dutch Estonian Filipino Finnish French Georgian German Greek Hebrew Hindi Hungarian Indonesian Irish Italian Japanese Korean Latvian Lithuanian Macedonian Maltese Norwegian Polish Portuguese Romanian Russian Serbian Slovak Spanish Swahili Swedish Thai Turkish Ukrainian Vietnamese Welsh

Pred nakupom Main Coon mladička bi želel opozoriti vse potencialne kupce, da razmislijo o nekaterih pomembnih vprašanjih:

  • Ali je trenutek za nakup ugoden? Moramo vedeti, da Maine Coon mačke potrebujejo bližino človeka in velike spremembe v vaši družini (rojstvo otroka, selitev, pogosta odsotnost zaradi službe ...) niso primerne za prihod mladička v nov dom.
  • Zakaj želite Maine Coon mladička? Odsvetujem nakup mladička zaradi trenutne modne »muhe« ali trenutka »slabosti«, ker je majhen mucek prisrčen (takšni nakupi običajno ne končajo dobro za žival). Maine Coon so prav poseben primer, ker potrebujejo človeka ob sebi (niso radi sami), nega in skrb za prehranjevanje so velikega pomena (Maine Coon mačka doseže svojo polno rast in zrelost dokaj pozno med 3 in 5 letom) in moramo se zavedati, da bo naš mladiček zrasel v veliko mačko (težjo od 10 kg).
  • Ali imate trenutno  dovolj časa za vzgojo mladička? Mladiček potrebuje veliko časa za igro z vami (pred prihodom v vaš dom je imel veliko družbo za igro – bratce in sestrice), ker je naenkrat ostal sam. Skozi igro se bosta spoznala, navadil se bo na vas (in vašo družino) in postal bo manj plašen (zaradi novega okolja). Zavedati se morate, da hranjenje in čiščenje mačjega stranišča vzame tudi nekaj časa zato je dobro naloge razdeliti med družinske člane. Ste pripravljeni za takšne naloge?
  • Ali ste seznanjeni s stroški nakupa Maine Coon mladička in ostalih dodatnih stroškov? Zelo pomembno vprašanje, ker Maine Coon mladiček  kupljen (za hišnega ljubljenčka) pri registriranem in odgovornem rejcu (predlagam samo takšen način nakupa, kar pomeni, da ima rejec vso potrebno dokumentacijo v zvezi mladička) ni ravno poceni. Drugo vprašanje je če želite kupiti mladička za nadaljno rejo, ker so takrat tudi pogoji nakupa drugačni. Pred nakupom se obvezno pozanimajte za ceno (vsak resen rejec vas bo vprašal za razlog nakupa). Razen tega glavnega stroška so tukaj še izdatki za nakup: mačjega stranišča, mačjih posod, igrač, igralnega plezala, mačje hrane ... in tukaj so še občasni (včasih tudi neplanirani) obiski veterinarja. Tako preskrbljen mladiček bo zrasel v veliko in zadovoljno Maine Coon mačko, kar si vsak lastnik tudi želi.
  • Varstvo v času dopustov ali službenih poti? Vredno razmisleka! Vedno poskrbite, da boste v tem času imeli »primerno« zamenjavo (sorodniki ali prijatelji, kateri že poznajo navade vaše mačke ali mačk). Izbrana oseba (ali osebe) bo razen hranjenja in čiščenja mačjega stranišča morala ponuditi »nekaj  več« - igranje in crkljanje tako, da bo čas vaše odsotnosti čim manj stresen.
  • izbira_muce.jpgAli ste pripravljeni ustrezno skrbeti za vašega ljubljenčka? Tukaj predvsem mislim na manj prijetne trenutke, ko vaš ljubljenček zboli in je potreben veterinarske pomoči (veliko lastnikov v takšnih primerih »odpove«). Moramo biti pripravljeni tudi na takšne trenutke in pomagati po najboljših močeh, ter kot dober lastnik poskrbeti za njegovo dobro počutje in zdravje.

Če ste pripravljeni prevzeti takšno odgovornost – potem vam želim, da najdete »pravega« mladiča zase in svojo družino, ter prijetne trenutke vzgoje in druženja s tem »velikim nežnim« Maine Coon-om.

SI*Golden Maine coon | Maine Coon Cattery | Slovenia

Franjo Kovačič
SI*Golden Maine coon | Maine Coon Cattery | Slovenija
Vir, Šaranovičeva 25/a
SI - 1230 Domžale
Telefon: 041 621 201
Faks: 01 722 08 41
E-mail: info[at]goldenmainecoon[dot]si
www.goldenmainecoon.si