English Afrikaans Albanian Arabic Armenian Azerbaijani Basque Belarusian Bulgarian Catalan Chinese (Simplified) Croatian Czech Danish Dutch Estonian Filipino Finnish French Georgian German Greek Hebrew Hindi Hungarian Indonesian Irish Italian Japanese Korean Latvian Lithuanian Macedonian Maltese Norwegian Polish Portuguese Romanian Russian Serbian Slovak Spanish Swahili Swedish Thai Turkish Ukrainian Vietnamese Welsh

Maine Coon mladički za dobro zdravje in kondicijo potrebujejo zdravo in vitaminsko prehrano, večjo količino vode - Maine Coon mačke obožujejo vodo in nekatere se pogosto igrajo z njo tako, da kontroliramo, če je v posodi vedno dovolj vode. Maine Coon mačke morajo imeti na voljo 24 ur na dan hrano in vodo
Mlade mačke hranimo:
-    brikete za mlade mačke, ki jih ima mačka stalno na voljo,
-    da bo naš mladiček zrasel v veliko mačko mu nudimo tudi kozje mleko (kravjega mleka mačka ne sme jesti),
-    nekajkrat na teden naj dobi surovo meso (goveje, piščančje, puranje, zajčje, svinjsko…) narezano na večje kose tako, da mačka meso grize in si tako čisti zobe,
-    prav tako nekajkrat tedensko damo mački hrano iz konzerve.

Posoda za hrano in vodo naj bo vedno čista! Danes v specializiranih trgovinah (hrana in potrebščine za male živali) imamo na razpolago veliko prehrambenih (in ostalih dodatkov k prehrani) izdelkov za mačje mladiče.
Mačje stranišče postavite tako, da ni v bližini vode in hrane (najboljši bo kakšen neutralen, tamnejši kotiček) in poskrbite, da bo vedno čisto in napolnjeno z mačjim peskom.
oprema.jpg
Poskrbite tudi za zabavo vašega ljubljenčka (različne igrače – miške, palice s perjem, tunele, igralno drevo-plezalo), ker bo na ta način ostal v dobri fizični kondiciji in še bolj se bo navezal na vas in vašo družino.
Maine Coon moramo od samega začetka naučiti, da je tudi nega del njegovega življenja tako, da mu ta »opravek« ne bo odveč in, da ga sprejme z veseljem. Ko začnemo s česanjem počnimo to nežno in vsaj dvakrat tednosko (privajanje je posebej pomembno če bomo mačko peljali na razstave, ker bo takrat potrebna tudi bolj intenzivna nega). S kopanjem začnemo po dvanajstih tednih starosti - to pomeni, da ga je vzreditelj že skopal (če je bilo potreno). Redno pregledujemo nos, ušesa, oči in skrbimo, da mladiček nima bolh ali ostalih zajedalcev (lahko pa jih dobi od drugih živali če ga spuščamo na dvorišče).
V primeru, da mladič ni ješč ali razigran (več dni zaporedoma po prihodu v nov dom), če ima suh smrček, solzne oz. motne oči, drisko kontaktirajte vzreditelja in obiščite veterinarja.

pribor_nega.jpg Skrb za odraslo mačko je enaka kot pri mladičkih – le beikete spremenimo. Tako mački nudimo beikete za odrasle mačke. Še vedno pazimo na zadostno količino sveže vode (zaradi igranja), kakor tudi na čistočo mačjega stranišča (posebej če imamo več mačk) in zadostno količino mačjega peska. Nega odrasle mačke je nekoliko bolj zahtevna (Maine Coon mačke niso ravno »majhne« ) glede na čas, katerega porabimo za česanje ali kopanje. Sicer nega Maine Coon mačke sama po sebi ni zahtevna zaradi njihve hvaležne svilnate dlake. Pozorno moramo razčesati del okrog vratu, na trebuhu in tačkah, kejr je dlaka daljša in bolj gosta. Občasno (po potrebi) jih skopamo (odvisno ali so hišni ljubljenčki ali razstavne mačke) in pri tem pazimo, da voda ne pride v ušesa. Redno pregledujemo oči, nos, ušesa, zobe (zaradi gingivitisa in stomatitisa), ter še vedno pazimo na bolhe in ostale zajedalce.
Ne smemo pozabiti na dodatke k prehrani (vitamine) in sredstvo/pasto za odstranjevanje dlake iz telesa (mačka s čiščenjem nekaj dlake tudi poliže in poje), katero umešamo v hrano ali jo poližejo direktno iz tube (če naše Maine Coon mačke imajo rade travo potem pasto za izločanje dlake iz telesa ne dajamo). macja_trava.jpgKot sem omenil nekatere mačke imajo rade travo in na ta način dobijo dodatne vitamine in lažje odpravijo dlako iz telesa. Mačjo travo lahko sami vzgojimo tako, da seme kupimo in v velik cvetlični lonec z zemljo travo enostavno posejemo – vaša mačka vam bo zelo hvaležna.
Maine Coon mačka nikoli ni prestara za igro, njena energija in veselje do igre je »večno«. Po izkušnjah moje mačke obožujejo različne igrače in igralno-spalno plezalo, ki ga imajo doma. Veliko časa potrebujejo za igro, tako se družijo z nami ali našimi obiskovalci.
Zadovoljna in zdrava Maine Coon mačka bo vaš zvest spremljevalec in prijatelj do konca, kar vam bo tudi na svoj poseben način tudi pokazala.

SI*Golden Maine coon | Maine Coon Cattery | Slovenia

Franjo Kovačič
SI*Golden Maine coon | Maine Coon Cattery | Slovenija
Vir, Šaranovičeva 25/a
SI - 1230 Domžale
Telefon: 041 621 201
Faks: 01 722 08 41
E-mail: info[at]goldenmainecoon[dot]si
www.goldenmainecoon.si