English Afrikaans Albanian Arabic Armenian Azerbaijani Basque Belarusian Bulgarian Catalan Chinese (Simplified) Croatian Czech Danish Dutch Estonian Filipino Finnish French Georgian German Greek Hebrew Hindi Hungarian Indonesian Irish Italian Japanese Korean Latvian Lithuanian Macedonian Maltese Norwegian Polish Portuguese Romanian Russian Serbian Slovak Spanish Swahili Swedish Thai Turkish Ukrainian Vietnamese Welsh

novi_dom.jpg Neglede ali želimo Maine Coon maldiča za nadaljno vzrejo ali kot hišnega ljubljenčka – moramo ga počasi privajati na novo okolje, nov dom.
Ko pridete domov z mladičem (starim 12 ali več tednov, nikakor mlajšim) poskrbite, da bo njegovo prvo srečanje z družino, ostalimi hišnimi ljubljenčki (če jih imate) in samim okoljem umirjeno (čim manj stresno). Poskbite tako, da ga spustite v miren kotiček vašega doma (kjer ste že prej uredili vse potrebo – hrano, vodo, mačje straniče, igrače, odejco....) in pustite, da bo samostojno začel raziskovati okrog sebe in se tako počasi navajal na okolje in vse ostalo. Če imate druge hišne ljubljenčke (psa ali mačko) bodite pozorni na njihove reakcije in na začetku (vsaj nekaj dni) ne puščajte mladička samega z njimi.
Bodite pozorni tudi na prehranjevalne navade vašega Maine Coon mladička, na  uporabo mačjega stranišča in podlage za praskanje (če jo uporablja je vaše pohištvo »rešeno«) in na njegovo vedenje do drugih ljudi ali živali.

Priprava Maine Coon mačke na razstavo 

Priprava mačke mora začeti par dni pred odhodom na razstavo, ker vsega ne moremo postoriti v zadnjem trenutku. V veliko pomoč je če mačko redno negujemo, skrbimo za njeno zdravje (vsa potrebna cepljenja) in fizično kondicijo, ker se moramo zavedati, da lahko tekmujejo samo zdrave mačke.
na-razstavi.jpg Zunanji videz je zelo pomemben: negovana dlaka po celem telesu, vedno čiste oči in ušesa, ter čist in urejen rep (po takšni negi je izredno košat in lep).
Pred odhodom še enkrat preverimo če imamo vse potrebno: posodo za vodo in hrano, mačje stranišče in pesek, odejo, glavnik in ostale potrebne pripomočke za nego, igrače ....
Na »prizorišču« udobno namestite svojo tekmovalno mačko v kletko v katero ste prej dali odejo (da se mačka lahko spočije ali zaspi po potrebi), posodo z vodo in hrano (priporočljiva je suha hrana), napolnjeno mačje stranišče in najljubše igrače vaše mačke.
Razstava se lahko začne, vi in vaša mačka sta pripravljena – želimo veliko sreče!
Ni pomembna zmaga ali poraz na razstavi, pomembno je, da ste sodelovali, spoznali veliko novih obrazov (in se lepo imeli) in zvedeli nekaj koristnega v zvezi z Maine Coon mačkami. Vaša mačka bo za vas vedno nekaj posebnega – vaša glavna atrakcija doma.

SI*Golden Maine coon | Maine Coon Cattery | Slovenia

Franjo Kovačič
SI*Golden Maine coon | Maine Coon Cattery | Slovenija
Vir, Šaranovičeva 25/a
SI - 1230 Domžale
Telefon: 041 621 201
Faks: 01 722 08 41
E-mail: info[at]goldenmainecoon[dot]si
www.goldenmainecoon.si